Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие днес  посланика на

...
Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие днес  посланика на
Коментари Харесай

Паметник на казахстански герой от Втората световна откриха във Видин

Кметът на Община Видин Огнян Ценков одобри днес  посланика на Република Казахстан у нас, Н. Пр. Темиртай Избастин.
Поводът за визитата бе откриването на възпоменателна плоча на Есенгельдин Кайыржан – жител на Казахстан, сержант от Трети украински фронт на някогашната Съветска войска, взел участие в боевете в сръбския град Зайчар през месец октомври 1944 година и по-късно умрял от раните си в град Кула.     
 Тържествената гала се организира на Руското военно гробище, в наличието на дипломати от посолството, представители на Общината и жители.    
Кметът на Община Видин се обърна към всички присъстващи на събитието: " Събрали сме се през днешния ден тук, с цел да почетем паметта на сержант Есенгельдин Кайыржан. Община Видин се отзова на желанието на околните на починалия и на посолството на Казахстан, точно на това място да бъде сложена паметна плоча. По този метод ние заявяваме своята съпричастност към казахстанския боец, намерил гибелта си надалеч от своята татковина ", сподели той.
" Събитието, поради което сме се събрали, не може да остави безучастен нито един казахстанец. Откриването на паметната плоча се случва 70 години след трагичната гибел на нашия казахстански воин. Искам да отбележа, че това е първият наш боец, който е заровен в България, съгласно архивни документи на Министерството на защитата на някогашния Съветския съюз. Използвам случая да изразя благодарността си към Община Видин, персонално към нейния кмет господин Огнян Ценков и към всички, които помогнаха на посолството да увековечи паметта на героя ", сподели посланикът.
Пред възпоменателната плоча бе прочетена молитва от имам Самет, след което бяха поднесени венци и цветя. В знак на респект към сержант Есенгельдин Кайыржан, членове на родолюбив клуб " Бдинци " изстреляха церемониален залп.
Преди церемонията Огнян Ценков одобри посланика в кабинета си, където двамата организираха диалог. Темиртай Избастин изрази своето удовлетворение от отличното съдействие и в символ на благодарност подари на кмета на Общината национална мъжка дреха, известна като " чапан " – направена от велур, с национални казахстански орнаменти. Тя се подарява единствено при доста специфични случаи на хора, които имат особени заслуги.
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР